Sultanbeyli Belediyesi her ay düzenlediği İstanbul Kültürü programları kapsamında, bu ay Türkiye’de folklor kelimesinin kullanılmaya başlanmasının 100. yılını konu aldı ve folklor araştırmaları ile tanınan Yazar M. Sabri Koz’u konuk etti.
Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda düzenlenen programda Koz, folklorun tanımı ile başladığı konuşmasında kavramın tarihsel sürecini anlattı. Dünyadaki örnekleri üzerinden kavramın detaylarını inceleyen Koz, ülkemizdeki folklor çalışmalarını özetledi. Koz, folklorun anlamı, dünyada ve Türkiye’de folklorun ilk kullanılmaya başlandığı dönemler ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi.
Türkiye’de folklor ne zaman kullanılmaya başlandı?
Bilimsel anlamda folklor ile ilgili yazılar yirminci yüzyılın başında verilmeye başlandı. 1912 yılında Ziya Gökalp, “Halka Doğru” adlı dergide, 1914 yılında Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü de “İkdam” gazetesindeki yazılarında “Folklor” terimi yerine “Halkiyat”ı kullandılar.Daha sonra Rıza Tevfik Bölükbaşı “Peyam” gazetesi ekinde, Selim Sırrı Tarcan “TEM”de, Rauf Yekta “Darül Elhan Külliyatı”nda ilk "halk bilimi" yazılarını kullananlardır.