AB Bakanlığı, Beykoz Belediyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Kavram Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen Kültürel Kimlikler, İdeolojiler ve Örtük İmgeler başlıklı 2.Uluslararası İmgebilim Çalıştayı 15 ülkeden 75 akademisyenin katılımıyla başladı.
Başta ABD olmak üzere Fransa, İtalya, İngiltere, Rusya, Sırbıstan, Bulgaristan, Polonya, Macaristan ve diğer ülkelerden bilim adamlarının sunum yapacakları çalıştayda; İslamofobinin temelleri, kültürlerarası iletişim ve din, birlikte yaşama kültürü, dinsel ötekileşme ve dışlanma, Batı Medyasının İslamofobiye bakışı, kültürel çatışmalar, 11 Eylül ve İslam algısı, kamusal alanda İslamofobi gibi konular ve bilimsel tespitler ele alınıyor.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan kültür merkezinde 25-27 Ocak tarihlerinde devam edecek olan çalıştayın açılışına; Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzmanı Selman Dilek, Kavram Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Bahattin Durmuş, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. Serhat Ulağalı ve etkinliğe davetli bilim insanları katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş: İslamafobi İslam Düşmanlığıdır
Programın açılış konuşmasında İslam Âleminin ve Türklerin bozulmuş imajlardan çok fazla zarar gördüğüne değinen AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş: İslamofobiyi İslam korkusu olarak söylersek kelimeyi masumlaştırıp önemsizleştirmiş oluruz. Korkmak doğaldır, korkmayan insan yoktur. O halde bu kelime İslam düşmanlığı olarak algılanmalıdır. Bu ise yeni bir şey değildir. Hilal ve Haçlı mücadelesinden gelir. Batıda pek çok seviyede İslam düşmanlığı vardır. Tarihi kökleri ise Haçlı seferlerinden gelir. Kudüsün fethi; Malazgirt savaşı; İstanbulun fethi gibi olaylara dayanır diyerek İslamiyet gerçeğini, tüm dünyada özellikle Avrupada anlatmanın, bilinen Müslüman imajını silmenin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Korkuları gidermenin yolu diyalogdur
Toplumsal algılanmaların günlük hayatı ve siyasette karar mekanizmalarını etkilediğini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan ise: Batının bilinçaltında yatan bazı korkular var. Korkunun kişilerin karar mekanizmasına hâkim olması birçok savaşların sebebi. Korkular insanları orantısız tepkiye itiyor. İslam görüntüsünün olduğu her şeye aşırı bir reaksiyona yol açıyor. İslamla Hıristiyanlığın çatışmasını isteyen bazı odaklar bu korkularla propaganda yapıyorlar. 11 Eylülden sonra terörle İslam bir arda zikredilerek İslam fobisi oluşturuldu. Korkuları gidermenin yolu ise diyalogdur. İmgebilim sempozyumunun diyaloğu artırıcı etkisi çok fazla olacak. Bu açıdan bu çalıştayı çok önemli görüyorum dedi.
Prof. Dr. Turgut Kocatürk: Çalıştay bir yol haritası çizecek
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk ise dünyada bazen aşırılıkların ideolojilerin ekonomik çıkarların istismarı neticesinde dinin kültürler arasında ayrışma ve ötekileşmelere ve hatta düşmanlıklara kadar varan sonuçlara alet edildiğine dikkat çekerek çalıştayın olumsuz İslam algısını ortadan kaldıracak bir yol haritası çizeceğini söyledi.
Başkan Çelikbilek: Bu çalıştayla İslama ön yargının ortadan kalkmasını diliyorum
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek dünyada tartışılan önemli bir kavram olan islamofobinin tüm yönleriyle tartışılacağı ve bilimsel tespitlerin yapılacağı bir platforma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek çalıştayın dünyada İslama karşı oluşan ön yargıları ortadan kaldıracak neticelere ulaşmasını diledi.
Çalıştayın 27 Ocak 2013 Pazar günü yayınlanacak olan sonuç değerlendirme bildirgeleri diğer komisyonların bilgisine başvurulacaktır. Nihai raporlar yayınlanarak, T.C. Başbakanlığı, Dişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara, yurt dışında ise BM, NATO, AB Komisyonu, AB Parlemantosu ve ilgili bakanlıklarına sunulacak.